2016

 

Hoog cijfer voor haring Vishandel Verwaal

7a8907e1 da17 4457 9e0b a0af063851e4 thumb840

• Medewerkers van Vishandel Verwaal happen een harinkje.

 

REGIO • Een 9+ voor de Hollandse Nieuwe. Vishandel Verwaal uit Lekkerkerk behoort daarmee tot de top 20 in de AD Haringtest.

Op welke plek zijn zaak precies staat? Eigenaar Corné Struik weet het nog niet. "Dat lees ik zaterdag in de krant." Uiteraard is hij in zijn nopjes met de hoge notering. "We doen elke dag ons best om een mooi product te leveren. Iets dat onze klanten erg waarderen. Het is fijn als de keurmeesters dan ook een positief oordeel geven." Die keurmeesters omschrijven Struik in het beoordelingsrapport als een jonge ondernemer die er blijk van geeft dat hij weet waarmee hij bezig is. 'Dat is een verademing en het verklaart tevens de grote schare klanten bij de verkoopwagen'.

Dikke voldoende
De haring van Verwaal is 'romig' en 'voortreffelijk'. Op onderdelen geur, presentatie en smaak scoort de Lekkerkerkse vishandel een dikke voldoende. Om dat voor elkaar te krijgen zit Struik er naar eigen zeggen voortdurend bovenop. "Er wordt vaak wat makkelijk over gedacht, maar voor goede haring moet je hard werken."

Met name de temperatuur is belangrijk, want haring is een kwetsbaar product. "Boven de 7 graden wordt het vet ranzig. Dat moet je dus zien te voorkomen. Het mooiste is als je die temperatuur onder de 4 graden kunt houden. Als mensen de haring dan mee naar huis nemen en opeten, is -ie precies goed."

Werkwijze
Struik behaalde vorig jaar een 17e plek in de AD Haringtest. Hij is dus weer een paar plaatsjes gestegen. Een plek in de top tien is haalbaar. Toch zal hij niet snel zijn werkwijze veranderen. "De verschillen aan de top zijn minimaal. Het gaat om details, om cijfertjes achter de komma."

Struik weet inmiddels wel wanneer hij de keurmeesters aan zijn viswagen kan verwachten. "Ze komen altijd in de eerste twee weken van het haringseizoen langs. Dan kopen ze vier haringen die ze uitgebreid gaan testen. Twee weken later krijg je de uitslag. Je voorbereiden heeft geen zin: ze staan er en kopen die haringen. Op zo'n moment valt er niets meer aan te doen."

Wie de 9+ haring wil proeven is welkom bij Vishandel Verwaal. De wagen staat in Krimpen aan den IJssel (dinsdag), Krimpen aan de Lek (vrijdag) Bergambacht (donderdag) en Lekkerkerk (woensdag en zaterdag). Van 2 tot en met 13 augustus vieren Corné Struik en zijn medewerkers vakantie.

 

2015

 

Vishandel Verwaal zeventiende in AD-haringstest

 

LEKKERKERK - Ondanks het onstuimige weer was het zaterdag een feestelijke boel bij de viskar van Verwaal in het centrum van Lekkerkerk. De Lekkerkerkse vishandel heeft namelijk met een cornestruiknegen de zeventiende plaats behaald in de traditionele haringtest van het Algemeen Dagblad.

De keurmeesters zeggen dat de haring van Verwaal op de Lekkerkerkse weekmarkt over alle positieve kenmerken beschikt. "Mals, zilt en ook nog wel romig. Het wachten loont de moeite."

Corné Struik, sinds een paar maanden volledig eigenaar, is uiteraard zeer trots op dit resultaat. "Vanmorgen sloeg ik de krant open en ja hoor, de bevestiging van wat ik enigszins hoopte. Zeventiende op de landelijke lijst, met als rapportcijfer een negen. Dit is een kroon op ons werk. Vorig jaar scoorden we een 7,5. Het moest beter en dat is gelukt."

Bijzondere prestatie
De haring van Verwaal wordt dit jaar als 'zeer goed' beoordeeld. De keurmeesters roemen in hun rapport de inzet en het vakmanschap van de Lekkerkerkse vishandel. Struik: "Op de dag dat ze bij ons haring hebben gekocht, was het buiten dertig graden. Ondanks de warmte was de vis keurig op temperatuur. Het is onze zorg om kwalitatieve en verse vis te verkopen. Temperatuur is daarbij heel belangrijk."

 

Video